בואו נתחיל עם השאלה החשובה והמתבקשת:
למה בכלל לפרסם מאמר אקדמי?
פרסום מאמר הוא חלק בלתי נפרד מהמסלול האקדמי בתארים מתקדמים. זאת אחת הדרכים המקובלות באקדמיה למדוד את היכולת שלכם כחוקרים, והיא לפעמים תנאי בסיס כדי לקבל מלגות שונות במהלך הלימודים. מוטיבציה נוספת לפרסום מאמר היא הפצת הממצאים של המחקר שביצעתם והפצתם לקהל החוקרים בתחום שלכם. מאמר בקורות החיים שלכם יעזור לכם גם להתקבל לתוכניות לימוד מתקדמות, להתקבל לתוכנית דוקטורט או פוסט דוקטורט נחשבת יותר ועוד. וכמובן, יש לכך משמעות אם תרצו להמשיך ולהתקדם במסלול האקדמי (יותר מאמרים = קבלת תקן אקדמי ובהמשך גם פרופסורה).
אבל אף פעם לא פרסמתי מאמר – מאיפה מתחילים?
רוב המאמרים האקדמיים נראים דומים זה לזה. המבנה בדרך כלל כולל תקציר, מבוא, שיטה, תוצאות, ודיון. רוב עבודות התזה לתואר שני וגם הדוקטורט בנויות אף הן ממבנה דומה, אך בשונה מעבודות אקדמיות – מאמרים הם הרבה יותר קצרים ומתומצתים. הכתיבה קצרה, ומדויקת. אין הרבה מקום לפרט ולהביא דוגמאות, אלא כל משפט צריך להעביר בצורה ברורה את כוונתנו. בנוסף, המאמר צריך להתמקד ברעיון אחד או שניים ולפתח אותם. לא יותר מכך.
האם אפשר להפוך עבודה אקדמית למאמר?
התשובה הקצרה – בהחלט כן!
התשובה הארוכה – עבודה אקדמית יכולה לשמש בסיס טוב לכתיבת מאמר. אבל כדי להפוך עבודה למאמר צריכים להתקיים מספר תנאים וכן צריכות להיעשות התאמות רבות כדי שהטקסט אכן יהיה מתאים לפרסום.
כדי לעשות זאת יש תחילה להבין האם העבודה ראויה לפרסום. האם מצאתם ממצאים מעניינים וחדשניים? יש לכם תיאוריה חזקה שעומדת מאחורי הממצאים? הדיון שלכם מביא רעיונות חדשים וברורים?
אם עניתם כן – הגיע הזמן לצאת לדרך!
איך כותבים מאמר בפועל?
מתחילים מהסוף! מה זאת אומרת? מחפשים כתב עת בתחום שלכם (בדרך כלל יש כמה!) ונכנסים לאתר שלו. וודאו שזהו כתב עת מכובד וותיק. הולכים ל"הנחיות לחוקרים" וקוראים על כתב העת, במה הוא מתמקד, ומה הדגשים החשובים שלו. מוודאים שהממצאים שלכם נוגעים לפוקוס של כתב העת. הם כן? יופי! עכשיו תסתכלו היטב על הדרישות השונות של כתב העת הספציפי שבחרתם בנוגע לאופן הכתיבה, אורך הטקסט, שימוש בשפה מסוימת ועוד. אחרי שהבנתם את כל הדרישות, הגיע הזמן לקחת את התכנים אשר ברשותכם ולעבד אותם לכתיבה תמציתית ומדויקת על פי אופי כתב העת.
אבל רגע, מה עם האנגלית?
רוב רובם של כתבי העת האקדמיים מיועדים לקהל חוקרים בינלאומי. זאת אומרת ש… כן… הכתיבה היא באנגלית. אבל מה אם הטקסט שיש לי כתוב בעברית? ואיך אני יכולה להתמודד עם כתיבה בשפה שאיננה שפת האם שלי?
אז קודם כל נזכור שרוב המאמרים שאנחנו קוראים וכן רוב הביטויים הספציפיים לעולם התוכן שלנו הם במקור באנגלית. כך שכתיבה באנגלית יכולה להקל עלינו את תרגומם של רעיונות וביטויים. כמו כן, ניתן לקבל השראה בכתיבה מהמאמרים השונים שאנחנו קוראים במהלך הכתיבה (בלי להעתיק!). עוד אפשרות נפוצה כיום היא להיעזר בChatGPT עבור דיוק הניסוחים באנגלית ובדיקת הטקסט שכתבתם. לא רצוי לכתוב בעזרתו את כלל המאמר כיוון שכתב העת עלול לפסול את הטקסט כלא מקורי שלכם (ישנם כלים טכנולוגיים שעוברים על טקסטים לאחר הגשה לכתב העת).
למידע נוסף בנוגע לכתיבה באנגלית מוזמנים להציץ במאמר שכתבתי ממש על זה: כתיבה אקדמית באנגלית
עשיתי הכל והגשתי לכתב העת – מה עכשיו?
קודם כל חשוב להגיד שתהליך הכתיבה צריך להיות מלווה על ידי המנחה, כולל הידוק התכנים, הניסוח, הממצאים והצגתם ועוד. זהו לא תהליך שמצופה מכם לעשות לבד בשלב הזה. לאחר שהמנחה אישר את התוכן ושלח אתכם להגיש, עליכם להיכנס שוב לאתר של כתב העת ולעבור תהליך שלם של הגשה. זה יכול לקחת כמה שעות, אז לא להיבהל.
במידה ועורכת כתב העת החליטה שהמאמר ראוי לפרסום אצלה היא תשלח את הטקסט ל2-3 סוקרים (שיהיו אנונימיים לכם) והם יביעו את דעתם המקצועית. בדרך כלל הם יבקשו שתעשו עריכות ותחזירו את המאמר לסבב נוסף של תיקונים. התהליך הזה יכול להימשך מספר חודשים ולעיתים אף שנה או שנתיים. לא להיבהל!
מה עושים אם המאמר לא התקבל לפרסום?
קודם כל חשוב להגיד שרוב המאמרים המוגשים לכתבי עת – נדחים. זה חלק מהעולם האקדמי. רוב המאמרים לא מתקבלים מיד אלא עוברים ליטושים ועוד עיניים של כמה כתבי עת עד שהם מוצאים את הבית המתאים להם. לכן העצה שלי היא כזאת: אם המאמר נדחה – אתם מיד מעלים אותו לכתב עת אחר! (** כוכבית חשובה: על פי חוקי האקדמיה, אין להגיש בו זמנית את המאמר לכמה כתבי עת…).
המאמר התקבל לפרסום!
ברכותיי! איזה שלב מרגש!
לא לשכוח לספר לכל מי שאתם אוהבים ולשלוח קישור למאמר. כמו כן, להוסיף מיד לקורות החיים שלכם. ויאללה – להגשה הבאה 🙏🏻
שלכם ושלכן ❤
כנרת