אחד הזמרים האהובים עליי בעולם, Xavier Radd, שר באחד השירים המופלאים שלו:
Every wakin' hour of every wakin' day
I wake up to the sound of discussions in my brain
אחחח איך אני מזדהה עם השורה הזאת. המוח שלי עובד ללא הפסקה, מהרגע שאני מתעוררת ועד שאני נרדמת. בעיקר במקלחת כמובן, או בנהיגה ארוכה. דיונים על גבי דיונים, מחשבות, רעיונות, חלקי שירים, התחלות של סיפורים. ככה זה אצלי. איך זה אצלכם?
עכשיו נסו לקחת את כל הרעיונות האלה ולכתוב אותם בצורה מסודרת על נייר. זה כנראה ייראה כמו דף גדול מלא בחצאי משפטים, רעיונות, מילים בודדות. אתם אולי תבינו מה הלך שם – אבל איך נוכל להנגיש את הרעיונות האלה לאחרים??
זה באמת ממש לא פשוט. תאמינו לי שמאחורי כל מאמר מהודק וכתוב היטב, יש שעות על גבי שעות של עבודה, עריכה, גיבוש רעיונות. וכמובן, כל הפסקאות שנכתבו והושמטו. קבצים על גבי קבצים של "סופי. סופי בהחלט. סופי ממש. סופייייייייי"
מרעיון – לתוכן כתוב
אז איך עושים את קפיצת המדרגה הזאת? איך מצליחים לעבור מרעיונות לא מגובשים לכתיבה של ממש?
לכל אחד ולכל אחת דרך קצת שונה. הינה כמה אפשרויות שעבדו לי:
סטיקי נוטס
מכירים את הסיפור המרתק של איך הומצאו ה-sticky notes? חפשו בגוגל, זה אדיר! בכל מקרה, אני ממליצה לקנות אותם בכל מיני צבעים, ואז להתחיל לכתוב מילים או רעיונות קצרים בלי לחשוב יותר מדי. לתת למוח לשפוך החוצה את כל מה שהוא צבר בשעות החפירה העצמית. לאט לאט המחשבות יקבלו מילים ברורות ומדויקות יותר. לאחר שכתבתם הכל, נסו לסדר את הפתקיות לפי נושאים ותחומים. אם יש עוד מחשבות שעולות כתבו אותן מהר. שמרו את הפתקיות מול העיניים והוסיפו עוד אם יש צורך.
לוח וטושים
קומו לרגע מכסא המחשב המרופד והנוח, צאו לרחוב הראשי הקרוב לביתכם וקנו לוח לבן וטושים (מחיקים! שימו לב שהם מחיקים!). חזרו הביתה שמחים והתחילו לכתוב את המחשבות שלכם על הלוח. עשו שימוש בצבעים השונים כדי לייצג קשרים שונים שעולים תוך כדי עבודה או תחומים שונים. שימו אותו קרוב לשולחן העבודה שלכם ותרגישו חופשי למחוק ולשנות, עד שהמחשבות יתגבשו לכדי רעיונות ברורים ומוכנים לכתיבה.
קבצים לפי נושאים
הכתיבה שלכם מורכבת מכמה תחומים/נושאים שונים? התחילו בלפתוח קובץ וורד עבור כל תחום ושמרו תחת תיקיית "כתיבה ראשונית" במחשב. כל מחשבה שעולה לראשכם זרקו לתוך הקובץ המתאים (כדאי לפחות 2-3 קבצים שונים לפי נושאי המחקר שלכם). ככה, גם כשאתם קוראים מאמר ויש לכם רעיון רלוונטי שעולה מתוכו – מיד להעתיק את החלק הזה לקובץ הרלוונטי. אחרי כמה זמן שתעבדו ככה, תראו שיש רעיונות שמתחילים להתכנס יחד והם יהיו הבסיס לכתיבה שלכם בהמשך.
אפקט ברווז הגומי
מכירים? הרעיון הוא כזה: לוקחים ברווז גומי צהוב כזה, ומתחילים לשפוך בפניו את הלב והמחשבות. זה נשמע קצת מצחיק, אבל איכשהו זה מאד עוזר! מצאו לכם משהו, ואולי עדיף למצוא מישהו, ונסו להסביר לו את המחשבות שלכם סביב המחקר. לאט לאט, בתוך השיחה והניסיון לתמלל את המחשבות, תראו שהדברים הופכים להיות מובנים יותר. הכי טוב למצוא מישהו או משהי קרובים שיוכלו להחזיר לכם שאלות ויעזרו לכם לנסח את עצמכם טוב יותר. אולי אפילו הם יעזרו עם מחשבות חדשות או דרכים נוספות לראות את הדברים.
נסו ותראו מה עובד לכם הכי טוב.
בהצלחה!
שלכם ושלכן ❤
כנרת