היום נדבר על שתי דרכים פופולריות לבניית שאלון דיגיטלי: Qualtrics VS Google Forms, או במילים אחרות: אמאל'ה, איך בונים שאלונים דיגיטליים??
רעיון למחקר – יש. מנחה – יש. ואולי אפילו כבר יש הצעת מחקר כתובה שעברה את כל העריכות והשיפוט. איזה יופי! אבל עכשיו מתחיל כאב הראש האמיתי… הגיע הרגע לקחת את כל הרעיונות הנהדרים למחקר ולהוריד אותם לקרקע המציאות. או במילים אחרות: לבנות את כלי המחקר שלך.
אז למה בכלל לבנות שאלון דיגיטלי ואיך זה ישרת אותי?
אין כמעט מחקר שלא עושה שימוש בשאלונים. בין אם מדובר במחקר בתחום הפסיכולוגיה החברתית, מקצועות הבריאות, או אפילו מחקר בכלכלה או תקשורת. שאלוני מחקר הינה שיטה פופולרית, מהימנה, וגם יחסית פשוטה לאיסוף נתונים. פעם, היינו בונים את כל השאלונים בקבצי וורד עם טבלאות חינניות (וחינניות פחות), יורדים לקומה מינוס אחת בבניין, ומתחננים לאב בית שייתן לנו לצלם 200 עותקים. בדרך כלל אחרי שלחצנו OK נחרדנו לגלות שהמכונה מצלמת לנו את הכל הפוך! ואז שוב מעגל הקסם של לבקש אישור ל"רק עוד כמה עותקים", כל זה רק כדי לגלות שנגמר הדיו, נגמרו הדפים, ובדיוק עכשיו אב הבית נעל את המשרד ונסע הביתה. אוףףףףף
אז כל התרחיש האימתני הזה, שמבוסס על סיפור אמיתי כמובן, יכול להיפתר בשימוש בטפסים דיגיטליים לאיסוף נתונים. ואני אפילו לא אפתח את הבעיות הנוספות שיש בטפסים מודפסים כמו אובדן טפסים, הזמן הרב שנדרש להזין את הנתונים למחשב, טעויות בהקלדה ועוד ועוד. ושוב, מבוסס על סיפורים שקרו באמת.
אוקיי, שכנעת אותי. מה עושים עכשיו?
שאלון דיגיטלי מחקרי: Qualtrics VS Google Forms
קיימות כל מיני אפשרויות לבניית שאלונים דיגיטליים, אבל המפורסמות מבין כולם הן שתי פלטפורמות:
- Google Forms. כמו כל מוצר של גוגל, מדובר על האפשרות הפשוטה, המינימליסטית, הכי ברורה ועם הכי פחות פיצ'רים ואפשרויות.
- תוכנת Qualtrics. תוכנה ייעודית לבניית שאלוני מחקר, הרבה מאד אפשרויות, מעט מסורבלת. לרוב האוניברסיטאות יש מנוי בתשלום כך שניתן להיכנס אליה עם חשבון המשתמש והסיסמא של החשבון הפרטי באוניברסיטה.
מתי מומלץ להשתמש בGoogle Forms?
גוגל פורמס היא האפשרות הפשוטה והקלה ביותר לתפעול. לכל מי שיש חשבון ג'ימייל יוכל למצוא את האפשרות לייצר טפסים כחלק מהחשבון. הטופס נשמר אוטומטית בחשבון Drive והתשובות לשאלון נשמרות אוטומטית כקובץ google sheets (המקבילה של גוגל לאקסל). אם יש לך בין 2-3 שאלונים, שווה לשקול לבנות אותם בgoogle forms ולהקל על עצמך.
אז למה להשתמש ב-Qualtrics?
תוכנת Qualtrics עוזרת לנו לבנות בצורה טובה ומדויקת יותר את השאלונים שלנו. היא מאפשרת לנו לייצר שאלונים שנראים טוב יותר לנבדקים שלנו, עוזרת ומנגישה להם את הטופס, מאפשרת לבצע שינויים בעיצוב. יש לה גם אפשרויות מתקדמות כמו להראות שאלות שונות בהתאם למגדר המשתמש, או בהתאם לשאלות סינון שונות (יש לך ילדים בגילאי 2-8? יופי, אז יש לך עוד 20 שאלות לענות עליהם!). היא מאפשרת לנו לבנות טפסים מורכבים, עם צורות שונות של שאלות כמו שאלונים עם סוגי מענה ייחודיים.
בנוסף, וזה אולי הדבר הכי חשוב, היא מאפשרת לנו לשחק עם מה שאני קוראת לו "מאחורי הקלעים" של השאלונים: לתת שמות למשתנים השונים, לייבלים, לקודד את התשובות על פי הכלי המתאים ועוד. ככה, ברגע שנוריד את השאלון לתוכנת ניתוח נתונים, כמו SPSS, נקבל קובץ נקי ומסודר. בעיניי, זה היתרון הכי גדול וחוסך זמן שיש לQualtrics להציע לנו כחוקרים והוא שווה את זמן הלמידה של התוכנה ובניית שאלון דיגיטלי מסודר עד לפרטים הקטנים. יש לציין שזוהי תוכנה בתשלום, אך רוב האוניברסיאות בישראל מנויות עליה.
בהצלחה בבניית השאלון!
שלכם ושלכן ❤
כנרת